У російському фольклорі ведмідь постає як зразок ліні і недолугості. Можливо, це пов’язано з тим, що рухи тварини зазвичай розмірені і неквапливі. Але це враження оманливе. При необхідності звір здатний швидко бігати і легко забиратися на дерева.

Опис виду

Бурий ведмідь, його ще називають звичайним, — досить масивне тварина важкого статури, належить до класу ссавців. Він є самостійним видом і включає 20 підвидів.

Звір має велику голову з глибоко посадженими маленькими очима і короткий хвіст, повністю прихований в шерсті. Довжина зігнутих кігтів доходить до 10 см. За особливість ходіння перевальцем в народі ведмедя охрестили косолапым.

Бурий ведмідь є одним з найбільших хижаків, що населяють суходіл.

Габарити і забарвлення дорослого звіра різняться в залежності від місця проживання. Від цього також залежить, що їсть бурий ведмідь. Найбільш великі тварини цього виду живуть на Далекому Сході й Алясці. Їх ріст сягає майже 3 метрів, а важать вони близько 700 кг. А самі дрібні з представників виду мешкають в Європі, їхній зріст не перевищує 2 метрів, а вага — 400 кг. Причому самці крупніше самок.

Забарвлення представників з різних підвидів варіюється від блідо-жовтого до чорного з синім відливом.

Хутро у звіра густий і блискучий.

Раз у році тварини линяють, линька йде з весни до кінця осені, тому влітку клишоногий виглядає неохайно.

Дані звірі в природних умовах живуть від 20 до 30 років, але в неволі при повноцінному догляді можуть дожити і до 50 років.

Де живе ведмідь

Представник даного виду мешкає практично на всій території Росії, точніше, в її лісовій частині, крім південних районів та північної тундри. Разом з тим клишоногого можна побачити на острові Хоккайдо, в Канаді, в деяких європейських і азіатських країнах, на північно-заході США, також він дуже поширений на Алясці.

Дивіться також:  Удмуртія: покинуті села приваблюють туристів

Улюбленим місцем проживання звіра стали лісові масиви, здебільшого це хвойні ліси, з поваленими деревами і заростями чагарнику.

Тварина не прив’язане до певного місця: ділянки харчування бурого ведмедя і його помешканні можуть бути в різних районах. Завдяки великій витривалості тварина в пошуках їстівного проходить величезні відстані.

Спосіб життя ведмедя

У природних умовах бурі ведмеді є одинаками. Хоча самки живуть з дитинчатами. Доросла тварина має свою територію, яка становить більше сотні квадратних кілометрів, але у самців володіння помітно більше. На своїй ділянці клишоногі залишають в якості мітки продукти життєдіяльності, а також обцарапывают дерева.

Вдень тварини зазвичай відпочивають у затишних місцях, наприклад в яру або в чагарнику. Із-за особливостей харчування бурого ведмедя в тайзі він активний вранці і ввечері, коли не так спекотно.

Зазвичай ведмідь ховається від людей, однак може статися випадкова зустріч, яка загрожує смертельним результатом. Особливо небезпечні шатуни і ведмедиці з дитинчатами.

Тварини володіють слабким зором, але відмінним нюхом і слухом, з допомогою них звірі орієнтуються.

Між собою ведмеді різних статей спілкуються тільки в період спарювання.

Що їсть бурий ведмідь

Меню бурого ведмедя досить різноманітно, так як він всеїдний. Необхідно зауважити, що їсть бурий ведмідь у лісі здебільшого рослинну їжу. Тварина живиться ягодами, горіхами, жолудями, кореневищами і травами. Звір не гидливий і залюбки поласує комахами, гризунами, жабами та ящірками.

Дорослі тварини ведуть полювання на кабанів і дрібних парнокопитних, іноді на вовків і тигрів. Трапляється, що ведмідь відбирає видобуток у менш сильних хижаків. Сезонної їжею звіра стає риба, що заходять у річки на нерест.

Ведмідь – ласун і по можливості ласує медом диких бджіл, знаходячи його в дуплах дерев.

Дивіться також:  Найбільший огірок в світі і овочівник, який виростив його

Постає питання: що їсть бурий ведмідь, якщо корму недостатньо? У голодні роки клишоногий забрідає на поля і псує посіви. Також він може розорити пасіку і напасти на домашню худобу. Іноді самці з’їдають чужих ведмежат, частіше чоловічої статі як можливих конкурентів у майбутньому.

Можна відзначити, що в природі бурі ведмеді їдять також падаль.

Розмноження

Самки з 3 років готові до спаровування, самці стають статевозрілими на 1-2 роки пізніше. Шлюбний період триває з травня до середини літа. У період гону самці голосно ревуть і жорстоко б’ються за право залишити потомство.

До середини зими під час сплячки народжуються ведмежата. Як правило, ведмедиця виробляє на світ 2-3 дитинчати вагою близько 500 грам. Перший місяць вони сліпі і глухі, а у віці 3 місяців вже виходять за ведмедицею з барлогу.

Потомство з’являється нечасто: раз у 2-4 роки. Період лактації триває не менше півтора років, але по виході з барлоги дитинчата починають також долучатися до звичайної для ведмедів їжі. Ведмедиця виховує їх сама, вони знаходяться при матері до 3-4 років, потім йдуть і живуть окремо.

Підготовка до зими

З літа тварини починають набирати жир, готуючись до сплячки. Від того, що їсть бурий ведмідь, залежить кількість знесених жирових запасів, необхідних для довгого зимового сну.

Разом з тим звіру заздалегідь потрібно підготувати притулок на зиму. Восени ведмеді починають облаштовувати барліг, як правило, в сухому важкодоступному місці. Для цього вони використовують буреломи, печери в горах, місця під корінням дерев або викопують притулок в землі. Своє житло звір старанно маскує.

Маленькі ведмежата зимують з матір’ю. Самці проводять зиму поодинці. Але не всі представники виду впадають у сплячку. Ведмеді, що живуть у південних районах, де випадає мало снігу, взимку не сплять.

Дивіться також:  Контра - що таке? Тлумачення поняття

Сплячка

Як правило, при появі першого снігу ведмеді ховаються в барліг і засинають. Однак деякі особини можуть залягти в сплячку раніше: старий звір, накопичив багато жиру, може заснути задовго до випадання снігу, а молодий ведмідь іноді йде в притулок і в грудні. Раніше інших лягають в барліг вагітні самки.

Температура тіла тварин в цей час знижується до 34 градусів, в такому режимі повільніше витрачається накопичений жир.

Сплячка триває до настання теплих днів. Однак при недостатній кількості жирових запасів звір прокидається раніше часу і відправляється на пошуки їжі. Разом з тим причиною раннього пробудження може бути відлига.

Прокинувся посеред зими ведмедя називають шатуном. Він блукає голодний, бо їсть бурий ведмідь в тайзі рослинну їжу, яку взимку не добути. Шатуни дуже небезпечні, так як в пошуках корму вони підбираються до села, нападаючи на худобу і на людину. В більшості випадків таких звірів відстрілюють.

Даний вид знаходиться під охороною і внесений в Червону книгу. В даний час на планеті існує близько 200 000 особин. Не маючи в природі природних ворогів, бурі ведмеді є абсолютно беззахисними перед людьми.

Ці тварини — об’єкт спортивного полювання. Мало того, їх винищують, щоб отримати м’ясо та шкіру, а також жовчний міхур, який застосовують у східній медицині.