Природа гірського Кавказу чудова і різноманітна. Це справжній рай для дослідників фауни і флори. В горах ще зустрічаються тварини, яких можна назвати рідкісними. Одними з таких тварин є кавказькі гірські козли.

Трохи історії

Люди почали полювати на гірських турів ще в стародавні часи. Вважається, що перша зустріч тварини і людини сталася на півночі Ірану. З часом люди навчилися не тільки на них полювати і вживати жир і м’ясо в їжу, але і обробляти шкури. З них робили ємності для рідини. Але найбажанішим трофеєм були і залишаються рогу.

По сьогоднішній день вважається, що молоко цих тварин дуже цінне і є дуже поживним. У багатьох віддалених поселеннях Кавказу ходять ще сказання про те, що гірські козли – це представники нечистої сили. Насправді, це дуже розумні і незлобные тварини, чудово піддаються дресируванню.

Саме в честь Піренейського козла (козерога) назвали сузір’я Козеріг. Мешкає цей вид на теренах Піренейського півострова і славиться дивовижними вигинами своїх рогів.

Анатомія

Висота в холці у самця від 90 до 110 сантиметрів, у самок до одного метра. Довжина чоловічих особин може досягати 1,65 метрів, самки дещо менше витонченим і граціозним – до 1,4 метра. Середня вага самців становить 100 кг, самок – близько 65 кг.

Кавказькі гірські козли мають шерсть рудуватого відтінку. На спині вона трохи темніше, ніж на животі. В зимову холоднечу шерсть темніє практично до бурого кольору, а до літа вона світлішає.

У тварин вузькі, але дуже тверді копита, що дозволяють без проблем утримуватися практично на прямовисних скелях. Крім цього, при наявності небезпеки вони сповіщають своїх родичів про неї саме копитами.

Всі особини мають особливі залози навколо очей і в паху. Ці залози виділяють сильний і не дуже приємний запах.

Дивіться також:  Економічний лад: поняття, види та особливості

Линька у тварин починається в березні і повністю завершується в кінці липня. До зими шерсть починається відростати у вересні.

Характерні особливості

Головна відмітна особливість самців кавказьких гірських козлів — наявність короткою і широкою борідки, довжина якої не більше семи сантиметрів.

У чоловічих і жіночих особин є роги, порожнисті всередині. У самок ріжки не виростають більше 20 сантиметрів. А чоловічі особини можуть похвалитися досить великими рогами, які можуть розростатися до одного метра в довжину. Зростання рогів триває практично все життя.

Поширення та види гірських козлів

Кавказький тур фактично є ендемічним видом. Єдина територія, де проживають ці тварини – Кавказькі гори. На західному схилі хребта проживають тури Северцова і західно-кавказький вид, який знаходиться на межі вимирання. Відмінна риса його представників – дуже масивні і вигнуті роги, направлені в різні сторони і мають поперечні улоговинки. Козли Северцова відрізняються малими розмірами тіла і рогів. Однак шерсть у них значно густіше і дуже жорстка.

Східний схил є ареалом проживання дагестанського виду або східно-кавказького. Зустріти їх можна в Азербайджані, республіці Дагестан і в Грузії. Цей вид набагато дрібніше родичів з західній частині гір, самці досягають не більше 90 кг у вазі. Забарвлення у тварин ближче до горіхового відтінку.

Особливості поведінки

Опис кавказького гірського козла можна скласти по думкам рідкісних очевидців. Це полохлива тварина живе там, де його ніхто не зможе потурбувати. В окрузі, де мешкають тури, зазвичай не живуть інші тварини, тим більше парнокопитні. У козлів дуже добре розвинений нюх, чужих, а особливо людей, вони чують за кілька сотень метрів.

Вони міцні і сильні, чудово переживають зимову холоднечу. Більшість особин проживає у верхніх частинах гір, де лісовий масив переходить у гірські луки. Влітку можуть підніматися дуже високо, туди, де є льодовики, аж до чотирьох кілометрів.

Дивіться також:  Найбільші річки Чувашії: Сура, Цивиль, Кубня, Була Безодня

Влітку стада зменшуються в кількості, їх поголів’я не перевищує 20 особин. Взимку тварини об’єднуються і зустрічаються стада з сотнею голів.

Це колективні особини. Частина самців знаходиться на сторожі і негайно сповіщає інших членів стада про наближення небезпеки своєрідним свистячим звуком. Ховаються тварини на скелях, де їх практично неможливо дістати.

Це тварини, що ведуть денний спосіб життя. Влітку, коли дуже спекотна погода, перечікують спеку, сховавшись в тіні рослин.

Середня тривалість життя козлов становить п’ять-десять років. У неволі можуть доживати до 15 років.

Раціон

Кавказькі гірські козли вживають у їжу практично всі види трав. Їдять лишайники і мохи, деревно-чагарникові рослини. Тури можуть вживати близько 195 видів рослин: злакові культури, плоди ялиці, борець, пагони клена, сосни, горобини. Якщо настає період голоду, то можуть їсти навіть засохлу отруйну траву, яку вони добувають з-під снігу. Деколи, їжу доводиться добувати з заметів заввишки 30-35 сантиметрів.

Не гребують тварини молодою корою дерев, чим завдають непоправної шкоди рослинності в місцях свого проживання. Подібно лосям, вони потребують солі, тому можуть мігрувати у пошуках солончаків на кілька кілометрів.

Розмноження

Тури є полігамними тваринами. Самки і самці з’єднуються разом тільки на період спарювання. За право бути першим між самцями йде боротьба, хоча і не жорстока. Зате переможець отримує право на більшість самок. В період шлюбних ігор молоді особини звичайно тримаються осторонь. У звичайному житті самці теж б’ються, але швидше така поведінка має ритуальний характер, так як особини після кількох зіткнень розходяться.

Період спарювання – початок зими. Самки виношують діток приблизно п’ять-шість місяців. В однієї жіночої особини буває не більше двох дитинчат. Середньої ваги новонароджених становить п’ять-шість кілограмів. Досить швидко малюки стають на ноги і можуть слідувати за матір’ю. Відбувається це приблизно протягом одного місяця. У перші 10 днів після пологів самка з малюком ховаються.

Дивіться також:  Динара Сафіна: біографія, фото, особисте життя

Повної статевої зрілості дитинчата досягають на третьому році життя. Однак самці стають здатними до спаровування набагато пізніше.

Червона книга

Кавказький гірський козел на сьогоднішній день знаходиться під захистом. Особливо це стосується дагестанського виду. Східно-кавказький вид занесений також в Червону книгу, але в категорію «близький до загрозливого». Вважається, що збереглося не більше 25 тисяч особин турів. Причиною цього стали три фактори:

  • браконьєрство;
  • хижаки (вовки, рисі);
  • природні катаклізми.

Незважаючи на те, що тварини перебувають під охороною, деякі люди досі полюють за ними. У них не тільки красиві роги з яких роблять сувеніри, але і смачне м’ясо, хороша шкіра. Цікавий факт, що в Азербайджані по сьогоднішній день допускається полювання на турів. Тобто будь-яка людина, що має ліцензію на полювання, може вести відстріл козлів з липня по серпень. З іншого боку, в тому ж Азербайджані існує кілька ферм, де розводять турів.

Ні для кого не секрет, що рогу кавказького гірського козла (фото представлено нижче) не просто гарні, а є одним з найбільш шанованих сувенірів, які привозять з Кавказу. З них роблять посудини для вина, які є символом поваги стародавніх цінностей народів Кавказу. А місцеві легенди свідчать, що людина, що вип’є з рогу тура, на все життя забезпечити собі достаток.

Ще один фактор, який призводить до зменшення поголів’я – схрещення двох видів. Ясна річ, що тваринам все одно, що вони є представниками різних видів, але в результаті на світ з’являються гібридні особини. І найстрашніше, що гібриди не дають потомства.